avagy hogyan építs brandet profin fillérekből

Sikeres Márkaépítők

Sikeres Márkaépítők

Hogyan NE legyél idegesítő MLM ügynök?

2020. május 06. - sikeresmarkaepitok

szivalapu.jpg

Nagyon, de nagyon aktuális téma. Talán ma van az a nap, amikor nem csak a két médiafelületünk olvasottsága a legnagyobb, de az MLM-ügynöki aktivitás is a legmagasabb. Van az úgy, hogy társadalmilag és gazdaságilag sok család munka és ezzel bevétel nélkül marad. Ez is egy ilyen időszak és ekkor lépnek elő azok az MLM cégek, akik mindenféle fantasztikus és kihagyhatatlan ajánlattal és csatlakozási lehetőséggel (100.000 Ft-os kezdőcsomagvásárlással egybekötve) ajánlják termékeiket. A szöveg szint mind ugyanaz....Mondjak párat, vagy magad is kaptál már és/vagy küldtél már ilyet?

"Szia..., Annyira szimpatikus a profilod, pontosan ilyen embereket keresek a csapatomba...."

"Szia! Egy olyan céget képvioselek ami a leg ... (itt felsorol 5 kategóriát amiben elsők) és épp bővülünk, tehát céltudatos, dolgozni akaró, és vállalkozó szellemű munkatársakat keresünk.Ha te magadra ismersz elküldöm a kérdőívet, amit ha kitöltesz el tudjuk dönteni alkalmas vagy-e a csapatba!!! "

"Emlékszem még, hogy milyen intelligens vagy, ezért szeretnélek meghívni egy bemutató előadásra"

"szeretnék segíteni, hogy független lehess és a saját lábadra tudj állni"

.....és még sorolhatnánk azokat a standard mondatokat, amelyekből az első blikkre is lejön, kivel van dolgunk.

A legszebb az, amikor az ezeréves lelakott szekrénysor előtt, otthonkában bizonygatja valaki, hogy a sikerért meg kell dolgozni és "ugye milyen jó a gazdagság?". Hát az alapvetően jó dolog, de vajon ő az? Tudja-e hogy valójában mit takar gazdagnak lenni?

 

HITELESSÉG FÉL EGÉSZSÉG

A legtöbb ilyen ügynök ott rontja el, (és ezzel a cég is a jóhírét....ha már márkaépítés) hogy egyáltalán nem hiteles. Biztos van egy-két hozzá hasonló, aki képes őt vakon követni,d e azért valljuk be: manapság akkor veszel meg valamit, ha megbízol benne és az értékesítőnek is hitelt adsz. Hiteles számodra. 

Emlékszem pár hónapja egy rendkívül kellemetlen megjelenésű kishölgy próbált nekem sminkcuccokat eladni Facebook Messengeren. Kezdte azzal, hogy átküldte magát kisminkelve. Megnyitottam gyanútlanul és úgy megijedtem, hogy hirtelen azt hittem valami ijesztő kandikamerás poén akar lenni. Majd levettem miről van szó és diszkréten egy ismert kozmetikus és sminkoktató tanfolyamának oldalát átküldtem neki. Visszaírta, hogy bunkó vagyok. Lehet....de ha a termék mögött emberként nem vagy hiteles, akkor paprikajancsit csinálsz magadból még akkor is, ha a termék valójában jó!

Ugyanígy az öreg és lelakott koloniád szekrénysor előtt álló otthonkás nyugdíjas nénike sem hiteles, amikor a betanult pálmafás ligeterdőben lévő nyaralás lehetőségéről beszél, amit ezzel a szuper biznisszel lehet elérni. 

Legutóbbi élményem még egészen friss: egy dundi úr akart nekem fogyókúrás cuccot eladni. Na de kérem szépen....egyrészt én sem vagyok csontsovány és semmi bajom a dundikkal sem. De pont ami miatt nem vagyok modell alkat, eszembe nem jutna fogyicsomagot letolni más torkán, hogy ezzel biza le fog fogyni. Mert akkor a kérdés jogos: én miért nem fogytam le vele? Ugye? A szitu ugyanaz: hitelesség.

 

TANULJ, TANULJ ÉS TANULJ

Csak hogy jó példát is mondjak. Vannak olyan MLM cégek pl az illóolajok területén, ahol leszámítva pár ügynököt, egészen tanult és kifejezetten képzett ügynökök vannak. Miért? Mert olyan terméket árul, melynek a hátterében rendkívül fontos a precíz tudás és ez nem arról szól, hogy "csak ez segít és csak ez a jó...", hanem például az aromaterápiában ez nem játék. Ez egy szakma.

Nem szégyen tanulni! Sőt! Ha igazán jó akarsz lenni, akkor tanulsz és képzed magad. 

Ahogy a fenti egyik példában is: ha sminkcuccot árulsz, tanulj meg sminkelni jól! Ha gyógyászati terméket árulsz, tanuld ki a természetgyógyászatot és a hozzá tartozó tudást sajátítsd el. Mert ez utóbbi nem vicc kategória. 

Én sem tudnék úgy egy terméket eladni, hogy nem tudok mélyen beszélni róla, alapvető tudással kell rendelkezz a termékről és a termékkel kapcsolatos dolgokról. Ne csak bohóckodj egy élő videóban,a miben csak nevetséges lesz a végeredmény.

Ha rendszeresen élőzöl, könyörgök...menj el megtanulni a videókommunikáció alapjait: ne legyen kupi a háttérben, ne legyen közben gyerekzsivaly vagy állandó kecskemekegés. Vegyél fel normális ruhát, ami a mondanivalódhoz passzol (otthonka kontra gazdagság)...Gesztikuláció, stílus, szókincs....Mondom ezt úgy, hogy sokszáz élő TV- és rádióriport és saját műsor van már mögöttem. Ezt meg kell tanulni, ez sem jön feltétlen a kisujjadból.

 

LEGYÉL MÁS, MINT A TÖBBI

Ez mondjuk ne azt jelentse, hogy jobb kéz helyett ballal fogod meg az arcmasszírozó csodaketyerét és úgy élőzöl. Hanem adj a mondanivalód mögé mélyebb tartalmat. 

Ne tukmálj, ne írogass badarságokat idegen emberekre, mert hiteltelen lesz és elementáris ostobaság. Az értékesítésnek vannak finomabb módszerei, ahogy valódi értékesítési metódusok nélkül is el tudsz adni terméket. Értékesítésben dolgozom sok-sok éve és a nulláról építettem fel a családi vállalkozásainkat, melyek egy részének a termékértékesítés az alapvető bevétele. De sosem tukmáltunk senkit! Te se tedd. Ha hiteles vagy, megvásárolják a terméket is. Ha nem? Akkor egyik leszel annak a sokezer bebukott MLM-projektnek, ami van és lesz is.

Lehetne simán valami őszinte célod ezzel. Csak meg kell találd. Segíteni embereknek? Oké. Mi kell ehhez? Tanulni kell akkor. Jobb életet teremteni a családodnak? Oké. Mi kell ehhez? Egy darabig rengeteget dolgozni és tanulni. Ha őszinte célod van vele és nem az a fontos neked, hogy "gyorsan, könnyen megggazdagodj", akkor ez működni is fog, ahogy többeknek már sikerült. De tudod miért sikerült nekik? Mert képezték is magukat. Aromateraputák lettek, Theta healing oktatók vagy természetgyógyászok, stb....Mert ez mind, mind kell a sikerhez. Egy szipiszupi csipicsopivezető nem elég. Neked is tudást kell magadra venni, mert az adja el a terméket.

 

NE ÚGY KOMMUNIKÁLJ, MINT EGY mlm ÜGYNÖK

Ha a bejegyzés elején lévő mondatokat használtad eddig, akkor elmondom neked: rossz a csoportvezetőd és mukkot nem ért a valódi értékesítéshez. Ő abból él, hogy sok olyat, mint Te jól beszervez maga alá, jó sokat, hogy jó sok eladás lehessen a nagy számok törvénye alapján. De mivel ezekkel a mondatokkal nyit szinte mindenki, hamar ki is esnek a rostán az új ügynökpalánták és a csoportvezetődnek kell az új áldozat. Miért áldozat? Mert elhiteti veled, hogy most ebben a kialakult helyzetben ez megoldja a bajod, a betegséged, a magányod, tartozhatsz valakihez, meggyógyulsz, pénzt keresel, sőőőőt, sok-sok pénzt és pénzhegyeket. Mert mindenki erre vágyik...

Szóval ha nem akarsz Te is a bukott MLM-ügynökök sorába lépni, akkor ne félj segítséget kérni olyantól, aki hozzáfér a valódi tudáshoz. Ahol hozzátehetsz a tudásodhoz szakmai oldalon, ahol megtanulhatsz szöveget írni, élő videókat gyártani, közösséget építeni, sminkelni, illóolajokban jártas lenni, kozmetikai cuccok mögé látni szakmailag....márkát építeni és így tovább.

 

 

süti beállítások módosítása