avagy hogyan építs brandet profin fillérekből

Sikeres Márkaépítők

Sikeres Márkaépítők

Hány márkád van?

avagy lehet-e mindent egy márkanév alá besűríteni

2019. március 12. - sikeresmarkaepitok

A márkaépítésben folyamatosan lehet fejlődni és tanulni, így a Sikeres Márkaépítők csapata is becsatlakozott pár márkaépítésről szóló csoportba, illetve kurzusokra járunk és az elmúlt pár napban egy érdekes gondolaton járt az agyunk. A tanácsadó azt mondta, hogy érdemes az összes (jelenleg 5 márkánkat) egy márkanév alá becsoportosítani, mert ettől leszünk igazán nagyok, így lesz könnyű márkát építeni.

Kissé ellenkeztem és a mai napig is ellenkezésen vagyok, de ez nem az én rugalmatlanságomat jelenti, hanem azt, hogy míg én belülről átlátom a rendszerünket, addig egy külső szemlélőnek ez nem megy vagy legalábbis negyed óra alatt nem működhet. 

A márkaépítésnél fontos szempont, hogy legyen egy célod és egy olyan célközönséged hozzá, ami arra a márkára lesz jellemző. Onnantól, hogy két márkát futtatsz, eltérő célcsoporttal, eltérő céllal, már nem fogod tudni egy márka mögé besűríteni őket. 

Akik amellett vannak, hogy sűrítsd be egy márka alá az összes tevékenységed, szolgáltatásod, azok általában abban gondolkodnak (szerintem), hogy minden cégnek egy küldetése van csak. Egy ember - egy küldetés. De mi van akkor, ha egy embernek van több szakterülete, ezáltal több küldetése? 

A saját példánk mentén elmagyarázom mire gondolok.

Egy közel 15-20 éves márkának megvan a kialakult célcsoportja: hobbikertész és kertész érdeklődésű emberek célcsoporttal a küldetése az, hogy egy új szemléletet vigyen a kertápolásba. A kertészkedni szeretők között egy közösséget építsen, nincs benne értékesítési cél, nincs is valódi termék a kertészeti cikkek írása mellett.

A másik márka egy kistermelői élelmiszermárka, receptekkel, gluténmentes, tejmentes és vegán élelmiszerekkel, mögötte ugyan egy nagy kertészet áll, de nem tanácsadói oldalról. A követők is ezáltal a minőségi élelmiszert kedvelők, a konyhaszerető-főzniszeretők társadalmi rétegébe tartoznak. Nyilván van átfedés a kertészkedniszerető és az enniszerető között, de ez elég kevésnek mondható célcsoport szinten.

Emellett megjelenik egy könyv, történetesen a Vidéken Újrakezdők - ahogyan mi csináltuk címmel. Ez egy szemfelnyitogató könyv, egy újabb célcsoporttal: karosszékben álmodozóknak szól, akik félnek belevágni az új életbe és közben azzal az idilli képpel vannak megáldva, hogy ez csak móka és kacagás, madárcsicsergős reggellel és sok napsütéssel. Itt is lehetne párhuzamot vonni: ezek az emberek szeret(hetnek) kertészkedni...majd egyszer. Ezek az emberek nyitottak, hogy egészséges élelmiszereket vegyenek, de inkább megtermelnék maguknak. De valójában a célcsoport itt sem illik bele egyik témakörbe sem. 

Hogyan lehetne egy kalap alá venni a márkákat? 

Sehogy. 

Mivel mindegyik célcsoportnak más a kommunikációs stílusa, más az érdeklődési köre, így már csak ha ezt a három egymástól eltérő irányt nézzük, nem lehet egybevonni. A Sikeres Márkaépítőket még bele sem vontuk...és pont azért vált le a manufaktúráról, mert a fejekben zavart okozott, hogy most akkor márkaépítésről szól az oldal vagy kistermelői termékekről és gasztromagazinról?

Gondold végig, hogy Neked milyen márkáid vannak valójában, mennyi az átfedés a márkák között vagy teljesen összevonhatóak-e és csak azután gondolkodj amid azon, hogy érdemes-e megkavarni az emberek fejét azzal, hogy egyik nap mézeskalácsról posztolsz, máskor sütikiszúróról és utána DIY decoupage technikákról, mert a célcsoportod merőben eltérő lehet. Ez csak egy tipp persze és egyéni vélemény, de gondold végig.

 

Erika

Sikeres Márkaépítők csoport

Ha felmerül kérdésed, lépj be Facebook csoportunkba és kérdezz bátran!

 

süti beállítások módosítása