avagy hogyan építs brandet profin fillérekből

Sikeres Márkaépítők

Sikeres Márkaépítők

A siker, a gerinc és az önbizalom - 1. rész

összefüggésben látni sok dologra ad magyarázatot

2019. január 26. - sikeresmarkaepitok

Egy érdekes kérdést tettünk fel a napokban a Facebook csoportunkban: Van-e összefüggés a siker, a gerinc és az önbizalom között? 

Nagyon érdekes volt már az első komment is, mert rögtön az volt a feltételezés, hogy egyenes gerinc és siker nem létezik...vagy mégis? 

A sikert a legtöbben pénzben mérik, szerintem ebben megegyezhetünk. Abban viszont lennének ellenérveink, miszerint nem feltétlen kell rögtön pénzügyi sikernek lennie valaminek, ami sikeres. Például vegyünk egy versenyt. Egy teljesen egyszerű termékversenyt. Ha ott nyer az ember egy arany érmet, ahogy mi is tettük manufaktúránkkal, az önmagában még "csak" siker, de nem jelent semmi anyagi vonzatot. Természetesen, ha ezt a sikeredet előnyödre tudod kovácsolni, akkor az már látszik az eladásaidon, ami onnantól pénzügyileg is látható sikerként könyvelhető el. De abban megegyezhetünk, hogy egy arany érem is siker és nem jár feltétlen pénzgyarapodással. 

Térjünk is vissza az eredeti témához: gerinc és siker, siker és önbizalom, gerinc és önbizalom. Ebben a háromféle verzióban látszólag eltérőek az összefüggések, mégis azt mondom, hogy mindegyik mindegyikkel összefügg.
A jógában már ezer éve köztudott és egyben be is bizonyított tény, hogy a gerinc állapota befolyásolja az ember működését. Nem csak fiziológiásan, de szellemileg is. A sikerhez egyértelműen (és itt szögezzük is le, hogy a tiszta és őszinte sikerről beszélünk, mert a hátsó szándékkal vagy mások kihasználásából származó piaci előny nem tekintendő sikernek) tiszta gondolkodás, jó testi állapot és testi és szellemi egységben kell lenni. A gerincről úgy tartják, hogy rugalmassága és hajlékonysága megmutatja az élethez való hozzáállásunkat. Gondoljunk csak bele, milyen szép a magyar nyelv, mennyire kifejező: gerinces, karót nyelt, rugalmas, gerinctelen...és még sorolhatnánk sokáig a listát, mely a testtartásra ugyanígy utal, mint az élethez való hozzáállásra.

gerinc.jpg

Nézzük sorra, milyen testtartások léteznek! Ugye milyen érdekes? Ha valaki "egyenes", akkor a testtartása is természetesen ívelt, de alapvetően egyenes gerinccel rendelkezik. Ha valaki egész nap például a telefonját nyomkodja vagy ül a gép előtt, akkor a gerince meggörbül, fejét leszegi az ember és ha elképzeled, milyen habitusú egy vállait előredöntő, gerincében előrehajlott, fejét leszegett ember, akkor hamar rájössz, hogy lelkileg ez a depresszív testtartással is egyenértékű. A depressziós embereknek van egy jellegzetes testtartásuk, érdemes ezt megfigyelned. Vagyis ha üzletet akarsz kötni, akkor a testtartás is rengeteget elárul a szemben álló partnerről.

Ugyanígy, ha valakinek a gerince rugalmas, mozgékony, akkor maga az egész test is mozgékony, akár fürge és jól alkalmazkodik a környezetéhez. Ezt nem csak a jóga mondja, ezeket hosszú évekkel ezelőtt be is bizonyították orvosilag, hogy a gerinc rugalmasság és a gondolkodásbeli rugalmasság között hatalmas összefüggések vannak.
A gerincében rugalmas ember általában jobban alkalmazkodik a világhoz, ez azt is jelenti, hogy akár sokkal jobb üzleteket képes kötni krízis helyzet esetén is, vagy épp piaci káoszban. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy "gerinctelenül" üzletel, hanem inkább azt jelenti, hogy mozgékonysága és éles esze mindig megtalálja akár a piaci réseket, akár a jó lehetőségeket. Ha mindezt lefelé fordított fejjel, előredöntött vállal próbálná meg, akkor a gondolatai sem lennének tiszták, mert maga a testtartás is befolyásolja a szellemi működést. Gondolj csak bele, hogy mennyire jól esik az egész napos gép előtt ülés közben néha felállni, homorítani egyet, átmozgatni a karodat, válladat és a gerincedet. Nekem pontosan ezért van minden nap elől már a jógaszőnyeg, mert a sok ülés okozta szellemi egysíkúságot képes feloldani pár testgyakorlat.

Nézzük meg a karót nyelv embert habitusban. Se lehajolni nem tud, sem alázattal nézni valamit. Testtartásában is megjelenik a gőg jellemzője. Ha egy ilyen embert krízis ér, akkor az ego fogja a testet irányítani. Sajnos az ilyen habitusokban jelenik meg legelőször az irigység is, mert mások sikerét az ő sikertelenségével azonosítja és természetesen a másikat hibáztatja is ezért. A karót nyelt testtartás azért is veszélyes üzleti szempontból, mert problémás helyzet esetén nehezebben reagál, nem rugalmas a személy és ez egy partnerviszonyban is teremthet kellemetlenségeket. A taníthatóság, a rugalmasság összefüggései mind kihatnak az önbizalomra, hiszen minél jobban összehúzzuk magunkat, úgy szűkül az a tér is, melyben mozoghatunk. Ha nem látsz magad előtt lehetőségeket, akkor érdemes lenne először önmagadon belül elkezdeni vizsgálódni.

Egy másik érdekes gondolatot, ami a gerinc bizonyos pontjainak merevedését jelenti egy másik cikkben fogjuk összefoglalni, hiszen a lelki eredetű betegségek sem újkeletűek tudományként, így a siker, gerinc és önbizalom hármasát hamarosan ebből a szempontból is megvizsgáljuk.

Figyeld meg az ügyfeleidet, a partnereidet és akár családtagjaidat is. Mennyire jellemzőek rájuk bizonyos testtartások, mennyire rugalmasak az élet területén? 

 

süti beállítások módosítása